Wyżywienie to nasze oczko w głowie. Żywienie na obozie to dla nas integralna część pracy wychowawczej, dlatego też dokładamy wszelkich starań (a także nie szczędzimy wydatków) by nasze jedzenie było smaczne, zdrowe, urozmaicone i żeby było go dużo;) Używamy najlepszej jakości składników czyli podawany przez nas ser jest serem, jajka pochodzą od najszczęśliwszych kur w kraju, wędlina składa się przede wszystkim z mięsa, chleb (minimum dwa rodzaje na posiłek) jest świeży i smarujemy go prawdziwym masłem a w kuchni nie używamy cukru tylko miodu. Jadłospis powstaje w oparciu o zalecenia dietetyka ale każdy z naszych gości może mieć wpływ na to jakie posiłki podajemy.
Uwielbiamy różnorodne dodatki, co znaczy że poza ketchupem spotkacie u nas pomidory, ogórki (świeże i kiszone) szczypiorek, koperek, cebulę, czosnek, paprykę, konfitury, sałatę, jalapeno, musztardę, serek wiejski, i co tylko jeszcze chcecie, bo jesteśmy otwarci na sugestie.
Do każdego posiłku podajemy świeże warzywa lub owoce dzięki czemu uczestnicy mają zapewnione stałe dawki witamin. Zapewniamy także nieograniczony dostęp do wody pitnej zarówno podczas wszystkich posiłków (równolegle z gorącymi napojami) jak i w podobozach (butelki i baniaki).
Podajemy pięć posiłków dziennie:
- śniadanie
- drugie śniadanie
- obiad
- podwieczorek
- kolacja
Śniadania i kolacje to nie tylko kanapki. Regularnie (i równolegle z kanapkami) podajemy owsianki, jajecznice, jajka gotowane, płatki z mlekiem, kiełbaski (gotowane i podpiekane), twarożki a raz nawet bigos;) Drugie śniadanie i podwieczorek to na przykład kanapka, owoce, jogurt lub drożdżówka. Dzięki temu goście w naszej bazie jedzą regularnie co trzy godziny co jest zgodne z dobrymi praktykami żywienia. Obiady są dwudaniowe: zupa + drugie. Drugie dania są różnorodne. Nie serwujemy podobnych składników dwa dni z rzędu, czyli na przykład: dzisiaj ziemniaki, jutro ryż, potem kasza, potem makaron. W wypadku gdy jakaś grupa wybiera się na wycieczkę lub wędrówkę kuchnia wydaje prowiant lub ekwiwalent pieniężny – prosimy jednak o wcześniejszą informację.
Nasza kuchnia obsługuje także gości ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi takich jak wegetarianie oraz osoby z alergiami pokarmowymi. Prosimy jednak o wcześniejszą konsultację w tej sprawie – chcemy się dobrze przygotować.
Na koniec musicie wiedzieć, że mamy w kuchni trzy żelazne zasady:
- Nie marnujemy jedzenia
- Nikogo nie zmuszamy do jedzenia czegokolwiek
- Każdy głodny zostanie nakarmiony niezależnie od pory, o której się zjawi